Ce este drenajul limfatic si cum se realizeaza

237355880 wp66544b618781e8.16124557

Drenajul limfatic este o tehnica medicala non-invaziva care are ca scop stimularea sistemului limfatic si imbunatatirea circulatiei limfei in corp.

Acest procedeu delicat, efectuat de specialisti in domeniu, ajuta la eliminarea toxinelor si reducerea inflamatiei, avand numeroase beneficii pentru sanatate. Este adesea folosit pentru tratarea edemului, limfedemului, celulitei si altor afectiuni ale sistemului limfatic. Citeste si: drenaj limfatic aparat.

Beneficiile drenajului limfatic

Drenajul limfatic ofera o serie de beneficii pentru organismul tau. Prin stimularea circulatiei limfei, acesta ajuta la:

 1. Eliminarea toxinelor si deseurilor din corp.
 2. Reducerea inflamatiei si a umflaturilor.
 3. Imbunatatirea sistemului imunitar si a capacitatii de lupta impotriva infectiilor.
 4. Ameliorarea durerilor musculare si a oboselii cronice.
 5. Stimularea circulatiei sangvine si a oxigenarii tesuturilor.
 6. Reechilibrarea sistemului limfatic si a fluidelor din corp.
 7. Reducerea aspectului de coaja de portocala si a celulitei.
 8. Promovarea relaxarii si a starii de bine generala.

Cum se efectueaza drenajul limfatic manual

Drenajul limfatic manual este realizat prin miscari delicate si ritmice, efectuate de terapeut pe zonele afectate, stimuland astfel circulatia limfei si facilitand eliminarea lichidului stagnant.

Terapeutul foloseste tehnici specifice, cum ar fi presiuni usoare si masajul cu degetele, pentru a directiona fluxul limfatic in directia corecta. Aceste miscari ajuta la deschiderea vaselor limfatice si la eliminarea fluidului acumulat in tesuturi.

Este important ca drenajul limfatic sa fie efectuat de catre un specialist calificat, care cunoaste anatomia si fiziologia sistemului limfatic si poate adapta tehnicile in functie de nevoile individuale ale pacientului. Vizitati pagina: aparate kinetoterapie.

Tehnici si miscari utilizate in drenajul limfatic

Drenajul limfatic manual presupune utilizarea mai multor tehnici si miscari specifice, care au scopul de a stimula circulatia limfei. Acestea includ:

 1. Presiuni usoare: terapeutul exercita presiuni usoare cu degetele sau palmele, in directia de drenaj a limfei.
 2. Masajul circular: prin miscari circulare usoare, terapeutul stimuleaza circulatia limfatica si faciliteaza eliminarea lichidului stagnant.
 3. Pomparea: prin miscari alternative de comprimare si relaxare, terapeutul ajuta la pomparea limfei si la imbunatatirea circulatiei.
 4. Masajul cu degetele: prin miscari moi si delicate, terapeutul maseaza tesuturile si ajuta la eliminarea limfei acumulate.

Aceste tehnici si miscari sunt adaptate in functie de zona tratata si de nevoile pacientului, asigurand un drenaj limfatic eficient si sigur.

Indicatii si contraindicatii pentru drenajul limfatic

Drenajul limfatic poate fi benefic in mai multe situatii, dar exista si cazuri in care este contraindicat. Iata cateva indicatii pentru drenajul limfatic:

 1. Edemul: drenajul limfatic este adesea folosit pentru tratarea edemului, care poate aparea in urma unor traumatisme sau afectiuni.
 2. Limfedemul: persoanele care sufera de limfedem, o afectiune cronica caracterizata prin acumularea de lichid limfatic in tesuturi, pot beneficia de drenajul limfatic.
 3. Celulita: drenajul limfatic poate ajuta la reducerea aspectului de coaja de portocala si a celulitei.
 4. Post-chirurgical: drenajul limfatic poate fi util in perioada post-chirurgicala, pentru a ajuta la eliminarea lichidului si la vindecarea tesuturilor.

Desi drenajul limfatic are numeroase beneficii, exista si situatii in care este contraindicat. Printre acestea se numara:

 1. Infectii acute: daca suferi de o infectie acuta, este recomandat sa amani drenajul limfatic pana la vindecarea completa.
 2. Tromboze: daca ai avut tromboze sau suferi de afectiuni vasculare, este important sa discuti cu medicul tau inainte de a efectua drenaj limfatic.
 3. Cancer in stadiu avansat: drenajul limfatic poate fi contraindicat in cazul unor forme avansate de cancer, deoarece poate favoriza raspandirea celulelor canceroase.

Este intotdeauna indicat sa consulti un specialist inainte de a incepe orice terapie de drenaj limfatic, pentru a te asigura ca este potrivita pentru tine.

Diferenta dintre drenajul limfatic manual si cel mecanic

Drenajul limfatic poate fi realizat atat manual, cat si mecanic, cu ajutorul unor aparate special concepute. Iata cateva diferente intre cele doua metode:

 1. Tehnica: drenajul limfatic manual implica utilizarea mainilor terapeutului pentru a efectua miscari specifice, in timp ce drenajul limfatic mecanic foloseste aparate care produc presiunea necesara pentru stimularea circulatiei limfei.
 2. Personalizare: drenajul limfatic manual poate fi adaptat in functie de nevoile individuale ale pacientului, in timp ce drenajul limfatic mecanic este mai standardizat si nu poate fi ajustat in acelasi mod.
 3. Intensitate: drenajul limfatic manual poate fi mai delicat si mai bland, in timp ce drenajul limfatic mecanic poate fi mai intens si mai rapid.
 4. Cost: drenajul limfatic manual este adesea mai costisitor decat cel mecanic, deoarece implica munca manuala a unui terapeut specializat.

Ambele metode pot fi eficiente in stimularea circulatiei limfei, iar alegerea intre ele depinde de preferintele si nevoile individuale ale pacientului.

Cat de des ar trebui sa faci drenaj limfatic?

Frecventa recomandata pentru sedintele de drenaj limfatic poate varia in functie de nevoile individuale ale pacientului si de afectiunea tratata. In general, pentru a obtine rezultate optime, este recomandat sa efectuezi sedinte regulate de drenaj limfatic.

Daca te confrunti cu probleme minore, cum ar fi oboseala cronica sau retentia de apa, poti opta pentru o sedinta de drenaj limfatic pe saptamana sau la doua saptamani. In cazul unor afectiuni mai severe, cum ar fi limfedemul sau post-chirurgical, este posibil sa fie necesare sedinte mai frecvente, de cateva ori pe saptamana sau chiar zilnic.

Este important sa discuti cu un specialist in drenaj limfatic pentru a stabili frecventa si durata optima a sedintelor in functie de nevoile tale individuale.

Drenaj limfatic si tratarea afectiunilor

Drenajul limfatic poate fi utilizat ca parte a unui plan de tratament pentru diverse afectiuni ale sistemului limfatic si ale corpului in general. Iata cateva afectiuni care pot beneficia de drenajul limfatic:

 1. Edemul: drenajul limfatic poate ajuta la reducerea umflaturilor si la imbunatatirea circulatiei limfei, fiind adesea folosit in tratarea edemului.
 2. Limfedemul: persoanele care sufera de limfedem pot beneficia de drenajul limfatic pentru a reduce acumularea de lichid limfatic si pentru a ameliora simptomele.
 3. Celulita: drenajul limfatic poate ajuta la diminuarea aspectului de coaja de portocala si a celulitei.
 4. Post-chirurgical: drenajul limfatic poate fi util in perioada post-chirurgicala pentru a accelera procesul de vindecare si pentru a ajuta la eliminarea lichidului stagnant.

Este important de mentionat ca drenajul limfatic nu trebuie sa fie singurul tratament utilizat, ci poate fi parte a unui plan holistic de ingrijire si tratament.

Cat costa o sedinta de drenaj limfatic?

Costul unei sedinte de drenaj limfatic poate varia in functie de mai multi factori, cum ar fi locatia, experienta terapeutului si durata sedintei. In general, o sedinta de drenaj limfatic manual poate avea un cost cuprins intre 100 si 300 de lei, in functie de aceste aspecte.

Este important sa discuti cu terapeutul inainte de a incepe tratamentul pentru a stabili costurile exacte si pentru a intelege ce include pretul sedintei. De asemenea, asigura-te ca alegi un terapeut calificat si cu experienta pentru a beneficia de rezultate optime.

Concluzie

Drenajul limfatic este o tehnica eficienta si non-invaziva, care poate aduce numeroase beneficii pentru sanatatea ta. Prin stimularea circulatiei limfei, acesta ajuta la eliminarea toxinelor, reducerea inflamatiei si imbunatatirea starii generale a corpului.

Este important sa efectuezi drenajul limfatic sub supravegherea unui specialist calificat, care poate adapta tehniciile in functie de nevoile tale individuale. Discuta cu un specialist pentru a afla mai multe despre drenajul limfatic si pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *